Het is de nachtmerrie van elke telefoonbezitter. Even een moment niet opletten en hij valt uit je hand. Vol angst pak je hem op en ja hoor: een gebroken scherm. Dat is vervelend. Wat moet je doen met een kapot scherm? Wij vertellen het je in dit blog.
Je hebt een telefoon met een gebroken scherm. Dat is niet zo fijn. Dit zijn de grootste nadelen als je telefoon een kapot scherm heeft.
Een telefoon gebruik je enorm veel. En het is voor veel mensen dé gadget om mee gezien te worden. Dan is bijvoorbeeld een barst in je scherm natuurlijk niet wat je wilt.
Een ander nadeel van een telefoon met gebarsten scherm is dat het niet fijn leest. Als je een belangrijk bericht binnenkrijgt en dat niet goed ziet door het kapotte scherm, dan is dat lastig. Ook het kijken van je favoriete Netlifx-film is minder leuk.
Een telefoon met een gebroken scherm is minder veilig. Er is een kans dat je je lelijk snijdt aan de glassplinters. Oftewel, zo is je telefoon helemaal niet meer fijn te gebruiken.
Steeds meer telefoons zijn stof- en waterdicht. Maar niet als het scherm kapot is. Word je overvallen door een fikse regenbui en is alles nat? Dan is het maar de vraag of je telefoon met het kapotte scherm nog werkt. Datzelfde geldt voor stof of korrels zand na een dagje strand.
Is een gebroken scherm een reden om je telefoon weg te gooien? Zeker niet. Zonde! Je kunt hem makkelijk (laten) maken. Op die manier gaat hij nog een tijd mee. Handig wanneer je over wil stappen naar een goedkoper Sim Only abonnement.
Je hebt je telefoon laten vallen en het ziet er niet meer zo mooi uit als eerst. Maar hoe erg is het kapotte scherm? Het is belangrijk om te bepalen met wat voor soort schade je te maken hebt. Gaat het om een kras of een barst?
In het geval van een kras hebben we goed nieuws. Ja, het ziet er minder mooi uit, maar voor het dagelijkse gebruik merk je er niet veel van. Hoe je een kras herkent? Het handigste is om vanaf de zijkant er met een zaklamp op te schijnen terwijl je telefoon uit staat. Dan zie je vaak bepaalde krasjes. Deze ontstaan vaak na een tijdje, omdat de telefoon bijvoorbeeld in je broekzak tegen sleutels aanwrijft.
Een barst in het scherm zie je veel duidelijker. Het is dan echt een kapot scherm. Daarmee heb je een telefoon die niet meer tegen stof, zand of water kan. Ook loop je het risico dat je je eraan snijdt en zijn berichten minder goed te lezen.
Zit er een barst of kras in je scherm? Dan kun je daar wat aan doen.
Het klinkt als een sterk verhaal, maar heb je een kras op je telefoon? Dan is tandpasta de oplossing. Gebruik dan wel witte tandpasta. Het liefst met zuiveringszout. Plaats een beetje tandpasta op het gebroken scherm en wrijf het met een microvezeldoek uit. Is de kras na dertig seconden nog niet weg? Herhaal het totdat je het gewenste resultaat hebt.
Ook slim: haal Wondergum in huis. Wrijf er mee over de kras en op die manier verdwijnt de kras lichtjes.
Je kunt het kapotte scherm ook zelf gaan vervangen als je handig bent. Op een website als iFixit zoek je jouw telefoon en vind je een handleiding over hoe je je scherm vervangt. Je moet zelf een vervangend scherm in huis halen. Dit kan vaak ook via deze site. Let op: hiervoor heb je wel vaak speciaal gereedschap nodig.
Je kunt het scherm ook laten repareren. Heb je een iPhone? Dan kun je naar de Apple Store gaan. Het repareren kost tussen de € 150 en € 360. Ook bij andere fabrikanten kun je je scherm laten repareren. Geen zin om je telefoon op te sturen? Je kunt ook naar de telefoonreparateur in de buurt gaan.
Goed nieuws: heb je een Odido verzekering op je telefoon? Dan kan de schade mogelijk vergoed worden.
Heb je wel wat ervaring met het laten vallen van je telefoon? Dan is het sowieso aan te raden om goede hoesjes en beeldscherm beschermers te gebruiken. Hou je dan alsnog het probleem? Kijk dan eens naar de Fairphone 4. Met deze telefoon vervang je snel en gemakkelijk onderdelen. Zelfs met twee linkerhanden. Heb je een andere smartphone, laat je ’m wel eens vangen en wil je jezelf daar tegen beschermen? Dan is een telefoonverzekering een slimme keuze.