Met tweestapsverificatie zet je een extra slot op de digitale deur van een onlineaccount. Zoals WhatsApp, Facebook, je e-mailadres en clouddienst. Waarom is het belangrijk dat je dit extra slot plaatst? In dit blog lees je alles over tweestapsverificatie en waarom het zo belangrijk is.
Tweestapsverificatie is een manier om extra veilig online in te loggen. Met tweestapsverificatie gaat dit in twee stappen. De eerste stap is het invoeren van een wachtwoord. Is dit wachtwoord correct? Dan ga je door naar de tweede stap: het invoeren van een code die alleen jij kan weten.
Tweestapsverificatie is zo belangrijk, omdat hackers steeds beter worden in het raden van je wachtwoord. Bijvoorbeeld omdat dit is uitgelekt in een gehackte database. Met tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Iemand kan dan wel je wachtwoord weten, maar moet dan ook nog een code invoeren om in te loggen. En die code? Die weet alleen jij.
Op die manier zorg je er met tweestapsverificatie voor dat je minder gevaar loopt als je wachtwoord uitlekt. Bijvoorbeeld van het wachtwoord dat je gebruikt voor je telefoonabonnement.
Met tweestapsverificatie log je in twee stappen in. Eerst voer je je wachtwoord in. Daarna vraagt de website of dienst je om een code. Die stuurt het je toe per sms of je haalt ’m uit een Authenticator app. Dit is een app die codes genereert en deze elke dertig seconden vernieuwt. Na het succesvol invoeren van de code ben je ingelogd op het account of de website.
Een Authenticator app is de beste manier om tweestapsverificatie te gebruiken. Dit komt omdat je dan zelf codes genereert. Die worden niet per sms verstuurd. En een sms’je, dat kan onderschept worden door middel van simswapping.
Je kunt tweestapsverificatie instellen op vrijwel alle grote diensten. Zo kun je onder andere je Google account, iCloud, WhatsApp, Facebook, Instagram en je DigiD beveiligen met tweestapsverificatie.
Heb je een iPhone? Dan kun je je Apple ID en iCloud beveiligen met tweestapsverificatie. Zo doe je dat:
Je kunt ook je Google account beveiligen met tweestapsverificatie. Dat is verstandig, want de kans is groot dat je nogal wat diensten gebruikt van Google. Zoals Gmail, YouTube, Google Foto’s, Chrome en Drive. Daarin staan veel persoonlijke bestanden.
Op WhatsApp werkt tweestapsverificatie iets anders. Je bepaalt in deze app zelf wat de code is. De app vraagt je vervolgens om de zoveel tijd deze in te voeren.
Je kunt je Facebook account met tweestapsverificatie beveiligen door middel van een Authenticator app. Hoe? Zo.
Het instellen van tweestapsverificatie op Instagram gaat op ongeveer dezelfde manier.
Ook voor DigiD kun je tweestapsverificatie instellen. Dat is verstandig, want hiermee regel je al je zaken met de overheid. Zoals het doen van belastingaangifte en aanvragen van toeslagen. Je kunt tweestapsverificatie instellen met een speciale DigiD app (voor Android en iOS).
Het instellen van tweestapsverificatie voor je onlineaccounts kan even duren. Toch is het slim hier de tijd voor te nemen. Op die manier weet je zeker dat echt alleen jij toegang kan hebben tot je eigen accounts. Een fijne gedachte. Stap je over op een nieuwe telefoon? Zo stel je de authenticator app op je nieuwe telefoon in.