Met je telefoon in je hand autorijden is niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. De oplossing? Handsfree bellen. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met een carkit. In dit blog ontdek je alle mogelijkheden!
Handsfree bellen is bellen zonder dat je jouw telefoon met je handen aan je oor houdt. Je kunt handsfree bellen in de auto, maar ook wanneer je niet in de auto zit. Wij nemen alle mogelijkheden met je door.
Handsfree bellen doe je vooral in de auto. Het is namelijk verboden om je telefoon vast te houden als je achter het stuur zit. Een appje sturen mag ook niet. Net als, als je telefoon in een standaard zit, ook appjes of mailtjes lezen tijdens het rijden. Bellen mag alleen als je dit ‘zonder handen’ doet. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van € 230.
Daar is een goede reden voor: telefoneren achter het stuur is erg gevaarlijk. Je kunt namelijk niet meer goed op de weg focussen als je met je telefoon bezig bent. Unlimited bellen in de auto mag dus, mits je dit op de juiste manier doet.
Er zijn verschillende manieren om handsfree te bellen in de auto. Dit zijn ze:
Heb jij een ingebouwd systeem in je auto waar je bijvoorbeeld ook de navigatie mee kunt regelen? Via dit systeem kun je vaak ook handsfree bellen. Dit doe je door je toestel via Bluetooth of een carkit aan je auto te koppelen. Perfect om handenvrij te bellen met bijvoorbeeld je Samsung telefoon.
Met Android Auto bedien je jouw Android-smartphone via het infotainmentsysteem van je auto. De belangrijkste iconen die je normaal op je telefoon ziet, zoals bellen, Maps en muziek, zie je nu op het scherm in je auto. De verbinding kun je draadloos maken of via USB. Word je gebeld? Dan neem je snel en makkelijk op via dit scherm óf zelfs via een knopje op je stuur. Wil je juist iemand bellen? Ook dat is zo geregeld, zonder je telefoon aan te raken met Google Assistant.
Apple CarPlay werkt hetzelfde als Android Auto, maar dan voor je iPhone. Verbind je iPhone via Bluetooth of USB aan je auto en je mobiel koppelt zich automatisch aan het infotainmentsysteem van je auto. Je kunt ook spraakopdrachten geven via Siri.
Heb je een oudere auto zonder dit soort flitsende systemen? Geen probleem, je kunt ook met oortjes in handsfree bellen in de auto. Draadloze oordopjes, zoals Apple AirPods of Galaxy Buds+, werken prima. ‘Oude vertrouwde’ oordopjes met een draadje werken ook prima voor handsfree bellen. Gebruik je Bluetooth-oortjes? Dan kun je in veel gevallen de telefoon opnemen via een knopje op het oortje of door op het oordopje te ‘tappen’. Gebruik je oortjes met een draadje? Dan kun je opnemen door het knopje te gebruiken.
Heeft je auto geen Android Auto of Apple CarPlay? Dan kun je ook nog kiezen voor een carkit. Dit is een apparaat dat het mogelijk maakt om handsfree te bellen in de auto. De meest gebruikelijke is de Bluetooth carkit. De microfoon kun je aan je zonneklep klemmen en vervolgens kun je via Bluetooth handsfree bellen via de autoradio. Dan zijn je handen én oren vrij. Een populaire carkit merk is Parrot.
Het is verboden om in de auto te bellen met een telefoon in je hand. Wist je dat je ook op de fiets en op de scooter je telefoon niet mag gebruiken? Heb je nog genoeg belminuten over bij je Sim Only abonnement óf mobiele abonnement en heb je zin om een vriend(in) te bellen? Doe dit dan veilig. Handsfree bellen is ook op de fiets en brommer de beste manier om bellend deel te nemen aan het verkeer. Met (draadloze) oordopjes kun je ook buiten de auto handsfree bellen. Je telefoon blijft in je zak en je kunt toch een gesprek voeren. Makkelijk geregeld!