Steeds meer van jouw informatie en bestanden staan online. Je doet je belastingaangifte via internet, sluit online je telefoonabonnement af, slaat persoonlijke foto’s op in de cloud en koopt spullen via webwinkels. Om dit te doen log je in op je persoonlijke account, die is beveiligd met een wachtwoord.
Op die manier heb alleen jij toegang tot jouw account. Is de gedachte. Daarvoor heb je wél een sterk wachtwoord nodig. Anders kunnen mensen je wachtwoord raden en op jouw kosten spullen kopen bij een webwinkel. Of in je cloud jouw persoonlijke foto’s bekijken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom lees je in dit blog alles over een sterk wachtwoord:
Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat moeilijk te raden is voor mens én computer. Je wist het misschien niet, maar niet alleen mensen proberen wachtwoorden te raden. Daarvoor zetten ze ook vaak computerprogramma’s in.
Je hebt vast weleens een nieuwsbericht gelezen dat er bij een bedrijf of instelling wachtwoorden zijn gelekt. Hackers gebruiken deze lijsten om met een computer jouw wachtwoord te raden. Deze computer probeert de wachtwoorden uit zo’n lijst uit op je account. Datzelfde doen hackers met lijsten van wachtwoorden die het vaakst worden gebruikt. Door duizenden gelekte en populaire wachtwoorden achter elkaar uit te proberen, krijgen hackers vaak toegang tot accounts met zwakke wachtwoorden.
Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat waarschijnlijk niet in zo’n lijst staat, omdat het te uniek is. Ook is een sterk wachtwoord te lang en uniek om geraden te kunnen worden door computerprogramma’s.
Iedereen kan een sterk wachtwoord bedenken. Met twee vuistregels lukt jou het ook:
Heb je een sterk wachtwoord bedacht? Goed bezig. Pas het meteen toe op een account dat je extra goed wilt beveiligen, zoals dat van je internetbankieren of de cloud waarin jouw foto’s staan. Je kunt een sterk wachtwoord het beste maar voor één account gebruiken. Wel voor je internetbankieren, een ander sterk wachtwoord voor je cloud.
Dat zit zo. Wordt je wachtwoord tóch gekraakt? Of lekt dit uit? Dan kunnen hackers met dit wachtwoord geen toegang krijgen tot een van je andere online accounts. Verschillende sterke wachtwoorden zijn zo een extra beveiliging die je voor jezelf inbouwt. Slimme keuze!
Sterke wachtwoorden beveiligen je online accounts omdat ze lastig zijn te raden. Dat maakt ze meestal ook lastig te onthouden. Daarom is het slim een wachtwoordmanager te gebruiken. Een slimme keuze is Bitwarden. Deze wachtwoordmanager is gratis, veilig en heeft ook een app voor Android en iOS. Een wachtwoordmanager slaat je sterke wachtwoorden op in een digitale kluis. Die beveilig je met een hoofdwachtwoord.
Het fijne aan een wachtwoordmanager is dat je alleen het hoofdwachtwoord hoeft te onthouden om toegang te krijgen tot al je accounts. Bij het inloggen op een account vult de wachtwoordmanager het unieke, sterke wachtwoord hiervoor automatisch in. Of je kopieert ‘m uit de app.
Extra voordeel van een wachtwoordmanager: het beschermt je beter tegen phishing. Dit zijn namaaksites met als doel jouw accountgegevens van de echte site te weten te komen. Vooral bij banken komt dit voor. Een wachtwoordmanager zal nooit het wachtwoord automatisch invoeren bij een namaaksite. Het ziet namelijk aan het webadres dat het een namaaksite is.
Je hoeft je sterke wachtwoorden niet telkens zelf te bedenken. Wachtwoordmanagers, zoals Bitwarden, kunnen deze snel voor je genereren. Daarbij kun je zelf de lengte bepalen en aangeven of er wel of geen leestekens gebruikt mogen worden. Die keuze is handig, omdat je bij sommige websites geen leestekens in een wachtwoord kunt gebruiken.
Met een uniek sterk wachtwoord per online account ben je al heel goed beschermd tegen hackers en andere mensen die willen inloggen op je account. Het kost ze ontzettend veel moeite om lange wachtwoorden te kraken die bestaan uit verschillende letters, getallen en leestekens. Vaak is dat al genoeg om hackers af te wimpelen, want die kiezen meestal toch de weg van de minste weerstand.
Wil je helemaal zeker zijn dat je account goed beveiligd is? Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen. Dit heet tweestapsverificatie. Kies daarbij voor tweestapsverificatie met een authenticatie-app, zoals Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator. Deze apps zijn gratis te downloaden voor Android en iOS. Na het invoeren van je wachtwoord moet je dan een extra code invoeren. Die vind je in de Authenticator-app en deze code vernieuwt automatisch elke dertig seconden. Zo zijn je onlineaccounts optimaal beveiligd.
Heb je een authenticator app en stap je over op een nieuwe telefoon? Zo kan je de authenticator app op je nieuwe telefoon instellen.