In de blogserie ‘Bellen rondom de wereld’ interviewt Odido’s KilRae mensen uit het buitenland. Ze vertellen hoe zij omgaan met mobiel bellen en internetten en over hoe het er op dat gebied in hun land aan toe gaat. Is het echt zo anders als bij ons in Nederland? Vaak wel! Deze editie Niels Koldewijn uit Brazilië.
Wie: Niels Koldewijn
Leeftijd: 35 jaar
Waar: Santos, nabij São Paolo – het Zandvoort van Brazilië. Zijn werk voor Stichting Elos bracht hem naar Zuid-Amerika.
Telecom-curriculum Brazilië
Grootste telecomproviders: Tim, Vivo, Claro, Oi
Wat krijg je voor €50: bij een abonnement bij Tim krijg je hiervoor zo’n 100 belminuten en 1 gig internet. Bellen naar mensen die ook Tim als provider hebben is gratis. Whatsappen gaat niet van je databundel af.
Prepaid: voor 75 Reais cent (zo’n €0,20) per dag kun je ongelimiteerd bellen met mensen die ook Tim hebben. Als je die dag niet belt, betaal je die 75 Reais cent ook niet. Datzelfde geldt voor de 99 Reais cent die je voor 30 MB internet betaalt.
Bijzonder: over de aankoop op je nieuwe smartphone (maar ook je computer) betaal je tot eind 2018 geen btw in Brazilië. De Braziliaanse overheid doet dat om de – in hun ogen – stagnerende Braziliaanse economie nieuw leven in te blazen.
———————————————
“In Santos woon ik lekker aan het strand. Ik kan vanuit mijn slaapkamer net langs de gebouwen heen het strand en de pier zien. Zo zie ik direct of ik kan surfen. Als dat zo is, dan pak ik m’n plankje en ga ik naar buiten. Als ik in Nederland ben, denk ik altijd ‘goh, wat hebben ze hier toch lekkere biertjes’. In Brazilië is het maar kouwe klets dat ze schenken.”
Eigenlijk is Niels in Brazilië met name bezig met het vraagstuk hoe mensen vooral óffline met elkaar kunnen communiceren en samengebracht kunnen worden. In achterstandswijken start hij namens Stichting Elos projecten op om deze doelen te realiseren. “Ik heb contact met de bewoners in zo’n buurt. Van jonge jongens tot vrouwen waarvan de kinderen al het huis uit zijn. Het valt me op dat je ze soms beter kunt bereiken via Facebook Messenger dan via een gewoon telefoontje. Ja, in die achterstandswijken hebben mensen gewoon een mobiele telefoon, vaak nog een smartphone ook. Niet de nieuwste hoor. Maar het verbaast me elke keer weer hoe actief ze zijn op Whatsapp en Facebook. Dan ben ik ergens geweest en dan krijg ik na afloop direct een friend request. Bijzonder, want zeker in Brazilië is telecom naar verhouding best duur. In de wijken waar ik werk, verdienen mensen omgerekend zo’n 300 a 400 euro per maand.”
Wifi-code van het restaurant op de hoek
“Het bereik in mijn huis is superslecht. Aan alle kanten staan gebouwen, ik denk dat het daardoor minder is. In huis kan ik vaak niet eens bellen. Dan moet ik op het balkon gaan staan. Op zoek naar een stukje bereik. Thuis ben ik eigenlijk zo goed als offline, ik heb geen eigen wifi. Als ik dan toch moet skypen, dan ga ik maar naar het restaurant op de hoek, waar ik inmiddels de wifi-code van heb. Die mensen kennen me inmiddels. Ze vinden het hartstikke mooi, ‘daar is die rare Nederlander weer met z’n telefoon’.”
Doe-het-zelf antenne
“Ik heb thuis dus zo’n dongel gehad om mee te internetten. Dat werkte voor geen meter, ik had totaal geen bereik, het signaal komt bar slecht door. Toen stuurde mijn vriendin een foto door van een zelfgemaakte antenne voor je dongel. Met een blikje bier was een eigen antenne gemaakt. Je knipt de top eraf en vervolgens door de midden, dan vouw je het blikje open en span je hem met een pen, je legt je dongel erin en je zou beter bereik moeten hebben. Ja. Dat heb ik geprobeerd. Ik dacht dat het werkte, maar dat bleek uiteindelijk toch niet zo te zijn, haha!”
Onverstaanbare service
“De service is ook een stuk slechter. Ik belde een keer de klantenservice van Tim. Eerst sta je tien minuten in de wacht, vervolgens krijg je iemand aan de lijn. Het service center zit in het Noordoosten van Brazilië, daar spreken ze met een specifiek accent. Ik verstond het niet goed, dat probeerde ik haar ook uit te leggen. Vervolgens hoor ik aan de telefoon, dat ze tegen de collega naast haar vertelt ‘Ik heb nou toch een rare man aan de lijn’, om tegen mij te zeggen ‘Sorry hoor, ik versta u niet.’, waarna ze de hoorn er gewoon op gooit.”
Het is opmerkelijk dat het bereik relatief zo slecht is, aangezien belangrijke evenementen als het WK in 2014 en de aankomende Olympische Spelen beide Brazilië als hostend land hebben gekozen. De grote telecomproviders zien deze gebeurtenissen wel als reden voor het upgraden van de telecominfrastructuur en ook 4G wordt keurig uitgerold, toch is dat nog altijd niet een garantie voor goed bereik overal. Nu zal dat ook altijd wel zo blijven; want zie maar eens vol bereik in de gehele Amazone te krijgen. Mission impossible. Niels: “Het went. Ik kan er vreselijk boos om worden. Maar ik heb het maar te accepteren. Net als de Brazilianen. Die kunnen dat gelukkig héél goed.”
Wil je weten wat het kost om met Odido in Brazilië te bellen en internetten? Bekijk dan alle tarieven in het buitenland.