Nooit meer wakker worden in een koud huis, gordijnen die automatisch openen als je beneden komt, de robotstofzuiger die de kamer zuigt zodra jij de deur uit bent en verlichting die aangaat wanneer jij het hardop vraagt. Dit is niet meer het huis van de toekomst, maar het huis van nu. Je woning wordt steeds slimmer, want er zijn steeds meer smart home-gadgets. Wij zetten de handigste apparaten op een rij om je huis smart te maken.
Je maakt je huis slim met smart home-gadgets. Dit zijn apparaten die je met spraak bedient of die zich aanpassen aan jouw gedrag. Zodat jouw huis doet wat jij op dat moment van het wilt. Wat voor slimme apparaten zijn er eigenlijk? En op wat voor manier maken ze je huis slim? Mattie ging alvast op onderzoek uit. Bekijk de video en lees onder de video welke mogelijkheden er precies allemaal zijn.
Altijd thuiskomen in een opgewarmd huis? Het kan met slimme thermostaten, zoals de Google Nest. Dit soort thermostaten analyseren de momenten waarop je thuis bent. Met slimme sensors weten ze wanneer je gebruikelijk opstaat, naar je werk gaat, thuiskomt en naar bed gaat. Aan de hand daarvan maken dit soort slimme apparaten een verwarmingsschema dat op maat is gemaakt voor jou. Zo staat de kachel niet onnodig lang aan, maar is je huis altijd verwarmd op de momenten dat jij thuis bent.
Je huis stofzuigen? Ook dat is een taakje dat je ‘smart’ kunt uitbesteden. Je hebt nu slimme stofzuigers, die ook wel robotstofzuigers worden genoemd. Die zuigen je woning op het moment dat jij niet thuis bent of wanneer je lekker achterover op de bank leunt. De meeste robotstofzuigers zijn zelfs Google Home-apparaten. Je hoeft je Google Home-systeem (waarover later meer) dan alleen maar te vragen: Hey Google, stofzuig mijn huis. Waarop de robotstofzuiger aan de slag gaat.
Verlichting die automatisch aangaat wanneer de zon ondergaat of als jij naar boven gaat om te slapen? Ook die bestaat. Dit soort slimme verlichting, bijvoorbeeld van Philips Hue, is een zeer toegankelijke manier om te starten met het smart maken van je woning. De verlichting is betaalbaar en zeer makkelijk te bedienen. Ook kun je deze koppelen aan Google Home, waardoor je de verlichting met een spraakopdracht kunt inschakelen.
Ook koelkasten zijn tegenwoordig ‘smart’ beschikbaar. Slimme koelkasten hebben een touchscreen aan de buitenkant en camera’s aan de binnenkant. Op die manier kun je op afstand de inhoud bekijken. Handig, wanneer je bijvoorbeeld boodschappen doet en even niet meer weet welke groente je nog in huis had.
Steeds meer taken in het huishouden kun je smart maken. Ook het doen van de was. Slimme wasmachines bedien je via een app op je smartphone. Hiermee heb je extra veel instellingsmogelijkheden en zie je duidelijk welke was niet met elkaar gemixt kan worden. Handig voor je portemonnee: je kunt het doen van de was inplannen. Bijvoorbeeld wanneer niemand thuis is, maar de zonnepanelen wel energie opvangen. Zeker handig wanneer de salderingsregeling in 2023 verandert en je belasting betaalt over de elektriciteit die je teruglevert aan het netwerk.
Na het opstaan meteen een verse kop koffie? Het kan met slimme koffiemachines. Je hebt tegenwoordig ‘ouderwetse’ koffiezetapparaten die ‘slim’ een pot koffie voor je zetten en deze voor je warmhouden. Ook handig aan dit soort machines: vaak herinneren ze je eraan wanneer ze een schoonmaakbeurt nodig hebben. Op die manier gaan ze langer mee dan andere koffiezetapparaten. Dit maakt ze extra duurzaam.
Via de app op je telefoon zien wie er aan de deur staat? Het kan met slimme deurbellen. Handig om op afstand toch een pakketje aan te nemen. Of om meldingen te krijgen wanneer er beweging is bij de voordeur. Veel slimme deurbellen zijn Google Home-apparaten. Handig, want dan hoor je, als je dat wilt, via een gekoppeld geluidssysteem wanneer de bel gaat. Fijn wanneer je de bel niet altijd hoort.
Veel smart home-gadgets helpen je in het huishouden of zijn er voor de leuk. Je kunt ook vanuit beveiligingsoogpunt je woning smart maken. Bijvoorbeeld met slimme deursloten. Die koppel je aan slimme sensoren in je woning. Merkt je smart home dat er niemand thuis is, maar de deur nog niet op slot is? Dan doet hij dit voor je. En als jij bij de deur staat, weet een slim deurslot dat omdat hij de locatie van je telefoon kunt zien. Zo gaat hij automatisch van het slot. Veilig en makkelijk!
Vind je het fijn om extra ogen rondom het huis te hebben? Je kunt slimme beveiligingscamera’s installeren. Die werken draadloos en zijn makkelijk te installeren. Ze hebben bewegingsdetectie en sturen je dan een melding op je telefoon. Je kunt dan live kijken wat er aan de hand is. Beelden sla je gemakkelijk en automatisch op in de cloud. Dit kan, mocht je een keer slachtoffer worden van inbraak, dienen als bewijsmateriaal voor de politie. Bovendien werken ze afschrikwekkend, waarmee deze smart home-gadgets ook preventief werken.
Het gras maaien? Ook dat is iets dat je niet meer zelf hoeft te doen. Er zijn namelijk slimme grasmaaiers! Voordat je zo’n robotmaaier in gebruik neemt, leg je in het te maaien grasveld aan de randen een ijzerdraad aan. De maaier weet zo precies waar hij wel en niet moet maaien. Met een app op je telefoon of spraakopdracht geef je zo’n Google Home-product het startsein het gras te maaien. Uiteraard kun je het maaien ook inplannen, zodat je altijd een strak gazon hebt.
Heb je een mooie tuin, maar lukt het niet altijd de planten en bloemen op tijd water te geven? Ook daar is een oplossing voor, namelijk met slimme besproeisystemen. Dit soort irrigatiesystemen meten met sensors wanneer de aarde te droog wordt. Vervolgens komen ze in actie en voorzien ze de bodem van water. Ter aanvulling kun je met slimme besproeisystemen ook water over het gras laten sproeien.
Zo zie je maar: je kunt op ontzettend veel verschillende manieren je woning smart maken. Als je veel smart home-gadgets hebt, raak je misschien wel het overzicht kwijt in alle apps. Voor de verlichting gebruik je weer een andere app dan de deurbel. Je koelkast gebruikt weer een andere app dan de slimme thermostaat. Hoe hou je dan overzicht? Door je slimme apparaten te koppelen aan een slimme speaker. De meeste smart home-gadgets kunnen met Google Home of Amazon Alexa worden gebruikt. Je koppelt ze aan de slimme speaker, waarna je vervolgens je woning kunt bedienen. Oftewel: Hey Google, ik wil graag over een kwartier een kop koffie, zet de kachel op 20 graden en dim de lichten!
Met Google Home-apparaten en andere smart home-gadgets maak jij je woning op een makkelijke manier slim. Woningen worden door slimme apparaten steeds slimmer, maar verbruiken ook steeds meer data. Hiervoor heb je een belangrijk ingrediënt nodig: Glasvezel. Dit type internet biedt de meeste bandbreedte. Op die manier hebben al je slimme apparaten op elk moment van de dag een optimale verbinding om goed te werken. Zelfs wanneer ze data uploaden naar de cloud. Zonder Glasvezel geen smart home.
Ook wonen in een huis van de toekomst? Haal Glasvezel in huis om de infrastructuur hiervoor op orde te hebben!
Achterhaal in 1 minuut of jouw woning Glasvezel heeft óf krijgt.