Wie Glasvezel gebruikt, heeft sneller internet. Dat is de belofte van Glasvezel internet. Maar hoe snel is Glasvezel internet precies? We zochten het voor je uit.
Weten hoe snel Glasvezel op jouw adres is? Met de postcodecheck achterhaal je het in een minuut.
Glasvezel bestaat uit een dunne, lange draad van glas. Via deze draden worden lichtsignalen razendsnel over lange afstanden verstuurd. Deze lichtflitsen kunnen sneller data versturen dan bijvoorbeeld een ADSL/DSL (koperdraad) of kabelverbinding (coax).
Daarnaast is Glasvezel internet symmetrisch. Dat wil zeggen dat de uploadsnelheid net zo snel is als de downloadsnelheid. Dit voordeel heb je bij kabelinternet niet. Dan is je uploadsnelheid soms tot wel 90% langzamer dan je downloadsnelheid. Glasvezel heeft meer voordelen. Bijvoorbeeld dat je altijd de beloofde snelheid haalt.
Heb je op dit moment nog geen Glasvezel abonnement, dan heb je thuis waarschijnlijk een kabelaansluiting. Dit betekent dat je vanuit een kastje bij jou in de wijk wordt aangesloten op een internetverbinding. Een groot deel van deze kabelverbinding maakt ook gebruik van een glasvezeldraad. Maar het laatste stukje naar jouw woning, vanuit het verdeelstation, is een koper- of coax-kabel.
Omdat het laatste stukje draad geen glasvezel is, is je internetverbinding langzamer. Als er veel mensen in jouw wijk tegelijkertijd internetten, merk je ook direct een verschil omdat je verbinding trager wordt. Heb je geen kabelinternet maar (A)DSL, dan kan je internet trager zijn omdat je verder van de wijkcentrale af zit.
Een glasvezelverbinding wordt altijd aangelegd tot ín je woning. Ook het laatste stukje van de kabel is glasvezel, en je deelt deze kabel met niemand anders. Met Glasvezel tot in je huis profiteer je van een maximale snelheid tot in je huis. En zelfs als veel mensen in je wijk online zijn, heb jij nog steeds deze hoge snelheid bij het downloaden en uploaden van data.
Odido biedt verschillende glasvezelsnelheden aan. Van bijvoorbeeld 100 en 400 Mbit/s tot 1, 2 of zelfs 8 Gbit/s. Meer informatie over ons Glasvezel abonnement vind je op deze pagina. De meeste kabelinternet aanbieders bieden DSL-abonnementen aan vanaf 20 tot 500 Mbit/s. Met een glasvezelverbinding haal je dus veel hogere snelheden. Daarnaast is een Glasvezel abonnement bij Odido in veel gevallen goedkoper dan een DSL-abonnement met minder snelheid.
Een groot verschil met DSL is bovendien dat Glasvezel internet altijd symmetrisch is: je uploadsnelheid is net zo snel als je downloadsnelheid. Dit is met name voor zzp’ers of bedrijven die in de cloud werken relevant, maar ook voor fanatieke gamers of mensen die regelmatig veel foto’s of video’s opslaan of versturen.
Ten slotte is Glasvezel minder gevoelig voor storingen. Je loopt dus veel minder risico dat je internetverbinding er even uit ligt.
Lees meer over de voordelen van Glasvezel in dit artikel.