Je wordt wakker, haast je de deur uit en pas op school of werk heb je door dat je telefoon nog thuis ligt. Woops! Ben je nu helemaal in de stress omdat je mobiel niet bereikbaar bent? Misschien heb je wel last van nomofobie. Wat is dit, hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? Lees er alles over in dit blog!
Nomofobie is een angst die je kan hebben als je je telefoon bent vergeten. Of als je geen bereik hebt. Het woord is een afkorting van no mobile phone phobia, of in het Nederlands: nomofobie.
Ben je benieuwd of jij ook (weleens) last hebt van nomofobie? Wie weet herken je je in checks uit deze checklist:
Breekt het zweet je uit in een van de bovenstaande scenario’s? Als je nomofobie ervaart, krijg je misschien last van de volgende symptomen:
Niet chill, right, die symptomen van nomofobie? Gelukkig is er altijd iets dat je ertegen kunt doen. Bottom line: bepaal voor jezelf de momenten waarop je wel en niet je telefoon mag gebruiken. En waar wel en waar niet. Zo wen je aan het niet gebruiken van je telefoon, waardoor je nomofobie afneemt. Dit kun je doen:
Minder je telefoon leren te gebruiken is key om je nomofobie tegen te gaan. Gelukkig kan je smartphone je daar bij helpen. Hoe?
Met schermtijd bepaal je hoelang je je telefoon of een bepaalde app mag gebruiken. Zo voorkom je dat je urenlang vlogs streamt of eindeloos een game speelt. Lees hier alles over de beste schermtijd apps voor je iPhone of Android telefoon van bijvoorbeeld Samsung!
Zit je kind te veel op zijn of haar telefoon? Met Google Family Link stel je makkelijk op afstand limieten in. Zo voorkom je dat je kind de hele tijd op TikTok, Instagram of welke app dan ook zit. Maar dan zonder de telefoon te hoeven afpakken. Op die manier wordt je kind zich bewust van zijn of haar gebruik. Lees hier alle ins en outs over Family Link!